• 1
 • 4

"Stanovnici Deliblatske peščare su srećni ljudi, koji uživaju u svojim ekološki čistim,
uspešnim i ekonomski stabilnim selima, koja su tokom cele godine puna kulturnih,
sportskih i obrazovnih dešavanja."

O nama

 

“LAG Deliblatska Peščara” nalazi se na obodima Deliblatske peščare, koja ima status Specijalnog rezervata prirode zbog svih svojih specifičnih karakteristika koje poseduje. Deliblatska peščara nalazi se u Južnom Banatu, izmedu Dunava i zapadnih padina Karpata. Dugačka je oko 354 km, a široka oko 11km i prostire se u obliku elipse u pravcu jugoistok-severozapad.

Prema tipologiji iz Nacrta Strategije ruralnog razvoja Srbije 2008-2013, LAG Deliblatska peščara u celosti pripada Regionu 1, kojem pripada skoro cela Vojvodina (osim urbanih delova kao što je Novi Sad i Pančevo), u kojoj se LAG Deliblatska peščara nalazi.

Leader pristup i metodologija lokalnog razvoja kroz lokalne akcione grupe, pristup je koji se na teritoriji opštine Alibunar primenjuje od 2007. godine, i to zahvaljujući programu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U 2007. godini Sekretarijat je inicirao i podržao kreiranje 5 pilot LAG-ova, prvih u Srbiji. Alibunar je bio jedan od tih pet, i od tada koristi Leader kao metodologiju razvoja.

U želji da se prilagodi, što je to više moguće, evropskoj praksi Leader-a, Alibunar je inicirao stvaranje LAG “Banatska oaza”, jer je po mišljenju ključnih aktera bilo izuzetno važno izaći iz administrativnih okvira, okvira Opštine, i postaviti situaciju u skladu sa nekom sponom koja zaista i realno vezuje ljude sa određene teritorije.

LAG “Banatska oaza” je imao svojih nekoliko sastanaka, članstvo, statut, ali se nije otišlo dalje u razvoju jer nije postojala čak ni nacionalna mera za podršku Leader-u. U takvoj situaciji, bilo je nemoguće zadržati ljude, a posebno ne njihovu aktivnost. Ova inicijativa je završila svoj vek (bar u takvom obliku) 2010. godine. Od tada, ključni akteri su bili odlučni da svoje projekte ostvaruju uz pomoć partnerstava na projektima koji su finansirani iz različitih fondova. U tome je postignut i određeni uspeh, pošto je sprovedeno više od 5 projekata uz pomoć kojih su ključni akteri zadržani, a i razvili su delom svoje kapacitete.

Početkom LIS projekta u Srbiji, grupa je odlučila da iskoristi pomoć ovog projekta, i ode korak dalje u uspostavljanju organizacione strukture i kreiranja programa. Strategija lokalnog razvoja nastaje kao rezultat podsticaja LIS projekta, i neprekidnih petogodišnjih zajedničkih aktivnosti ključnih aktera, koji sada oformljuju LAG Deliblatska peščara.

Svi akteri su čvrsti u nameri da se bave razvojem svojih sela, koristeći LEADER metodologiju, kao i najnoviju CLLD metodologiju, a Strategija lokalnog razvoja je dokument koji objedinjuje trenutnu situaciju i opis sadašnjeg stanja, kao i najvažnijih akcija koje je neophodno sprovesti u naredne dve godine.

 • Crkva brvnara

  U Devojačkom bunaru je i jedinstvena crkva brvnara u Vojvodini, posvećena Ognjenoj Mariji, zaštitnici od požara.

 • Bogatstvo flore

  Živi svet ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti.

 • Devojački bunar

  Jedinstveni prirodni rezervat sa specifičnom florom i faunom, opšti ekološki uslovi, eolski reljef i posebno karakteristike mikroklimata privlače ljude uživanju u njenim blagodetima.

 • Deliblatska peščara

  jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu.

 • Atrakcije

  Lovačke kuće i restorani raštrkani su po celom području. Smeštaj u višekrevetnim sobama se nalazi u ŠKC Čardak i Edukativnom centru Čardak, a privatni smeštaj u selima Skorenovac i Šušara.

 • Aktivnosti

  Uređenih 6 planinarskih staza, mogućnost kampovanja, organizovano ptičarenje, sportski tereni...

 • Zanimljivosti

  Najznačajnije je stepsko područje u Srbiji i jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Evropi.

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net